tisdag 29 november 2011

Besök hos skräddare


Nu har jag lämnat ett fint gråblått sidentyg med brodera blommor i rost och grönt till skräddaren. Han ska sy en 1700-tals korsett som jag ska ha till min 1700-tals dress. Eftersom han syr för operan på Malta är han mycket kunnig på att sy kostymer. Nu är det min tur att sy kjol, underkjol, särk och jacka.

söndag 27 november 2011

Malta Music Award 2011

 
MMAS Malta Music awards inrättades för 16 år sedan. Igår kväll var det dags att presentera årets utvalda artister i en show. Artister från olika genrer av musik tilldelas pris för sina insatser under det gångna året. Under hela kvällen och natten uppträdde olika maltesiska artister i vad som anses vara en av de största lokala musikhändelser på Malta.
Årets utländska gäst var Billy Ocean http://youtu.be/GAjInKiOkqo.
Jag var dock fullt upptagen att sälja candlesticks till förmån för handikappade barn och vuxna på Malta genom välgörenhetsorganisationen Inspire. inspire.org.mt

Sökandet efter den perfekta lussebullen




I år ska Svenskklubben Malta ha luciafirandet på Palazzo Parisio. www.palazzoparisio.com Där kommer svenskar att bjudas på luciatåg, glögg, pepparkakor och lussebullar följt av ett julbord. Palazzo Paraiso är inte bara en välrenommerad restaurang, det är också ett mycket vackert palats med en mycket vacker trädgård som man kan ströva runt i. Trots deras skicklighet i köket ville de ha svenskar till hjälp med att baka lussebullar. Därför åkte Lotta och jag dit en eftermiddag med recept och ingredienser för att baka en provsats på plats. Eftersom vi inte hittade någon kesella på Malta så valde vi att ha ägg i degen för att lussekatterna inte skulle bli så torra.
Lussebullar/ Saffrans bröd  32 st små
Ingredienser:
200g smör
5 dl 3,5% mjölk
2 kuvert (1 g) saffran
2 ägg
1 paket torr jäst
1 kryddmått salt
1 ½ dl socker
16-17 dl vetemjöl
Russin till garnering
1 ägg till pensling
Smält smöret, häll i mjölken, värm till 40 grader
Stöt saffran med en sockerbit och tillsätt.
Knäck i 2 ägg –rör om
Blanda torrjästen med 16 dl mjölet – spara 1 dl till utbakningen.
Häll på den ljumma saffrans mjölken och rör om kraftigt.
Låt jäsa i 1-1 ½ timma.
Värm ugnen till 260 grader. Ta fram 2 plåtar med bakplåtspapper.
Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda lätt.
Dela degen i 2 delar.
Dela varje del i fyra bitar.
Dela varje bit i fyra delar och gör ett s-form.
Lägg bullarna på plåtarna ganska tätt.
Lägg russinen i vatten 15 min
Garnera med russin-Tryck ner russinen ordentligt.
Jäs i 10 minuter
Pensla noga  med uppvispat ägg.
Grädda i 8 minuter högt upp.
Låt svalna under handduk annars blir de torra.

Bullarna smakade utmärkt men den maltesiska saffranen höll inte  måttet, så så därför har en svensk kurir skickats till Sverige för att inhandla 10 påsar saffran.  Då ska de bli perfekta!!

söndag 20 november 2011

Vandring



En mycket trevlig sysselsättning, är att hänga med svenskgänget på tisdagarna på vandring. Det bestäms en mötesplats av några som tar ansvar och har rekognoserat en vandringsrutt innan. Varje tisdag möts man på en ny plats . Man har med matsäck. Vandringarna brukar vara 1 -1,5 mil lång. Det finns mycket att prata om och mycket natur att uppleva. Nu är Malta vackert grönt efter allt regn. Det är skönt att efter regn kommer sol.

Länk till Svenskklubben Maltas hemsida  http://www.svenskklubbenmalta.com/


fredag 11 november 2011

The Shawshank Redemption, film från 1995


På svenska heter filmen Nyckeln till frihet med skådespelaren Tim Robbins (Andy) och Morgan Freeman (Red) i huvudrollen. Filmen nominerades till 7 Oscars men fick ingen. Kanske har den ändå fått sin revansch eftersom den ligger etta på webbplatsen IMDb  the Internet Movie Database) med ett betyg på 9,2 av 10.
Andy är en tystlåten och framgångsrik bankdirektör men med ett mindre lyckligt äktenskap. När hans fru och hennes älskare blir skjutna strax efter att Andy kommit på dem, blir Andy dömd till livstid eftersom han inte kan bevisa sin oskuld. Man får följa Andys liv i fängelset Shawshank med sexuella övergrepp och misshandel, men också hur en fin vänskap mellan Red, en äldre livstidsdömd fången,  och Andy växer fram. Hans status höjs när han blir finansiell rådgivare åt fängelsedirektören och hans anställda. Men drömmen om en rättvis dom och nyckeln till frihet dör aldrig. "Get busy living or get busy dying" är hans ledstjärna.
Jag har sett filmen två gånger och det kanske blir en tredje gång för den är så bra.

tisdag 8 november 2011

Bockfesten av M V Llosa

Nobelpriset i litteratur år 2010 tilldelas den peruanske författaren Mario Vargas Llosa ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”. Detta var svenska akademins förkortade version av orsaken till att Mario Vargas Llosa fick nobelpriset. Och efter att ha läst hans mästerverk Bockfesten är jag helt överrens med Akademin. Boken handlar om Dominikanska republikens skräckvälde som "Välgöraren" Rafael Trujillo utövade.  Diktatorn Trujillo som i 31 år styrde ögruppen med ett järngrepp mellan 1930-1961. Alla i Trujillos närhet lydde minsta vink som deras ledare utförde. Och om vinken innebar förfärliga övergrepp på undersåtar och fiender utomlands så utfördes dem ändå. Utav högt utbildade, reflekterande och intelligenta människor. Som alltid snabbt fann bra "ursäkter" att rättfärdiga sitt handlande inför sig själva när deltog i diktatorns terror.

Och när man läst klart boken känns det som om man lika väl kunde ha läst en bok om världens alla diktatorer, var som helst på vår stackars planet och i alla tider. Inte minst tänker man på Khadaffis skräckvälde i Libyen. Och därför känns den sorgligt nog så aktuell. På ett inträngande sätt kartläggs hur man snärjs och dras in i diktatorns garn. Men också om vad som tillslut får motståndet att våga stiga fram och störta tyrannen. Läs den!

Llosas tal på Nobelfesten http://www.youtube.com/watch?v=Ai6NlNs7kHk

söndag 6 november 2011

Fotografiska museet på Söder





Nick Brandt visar 60 st vackra bilder från det vilda Afrika. Brandt är inte en naturfotograf, utan snarare en porträttör. Djuren blir så personliga. Han lyckas komma nära djuren och med svartvita bilder får han bilderna att visa djurens personlighet. Han är en sann naturvän som värnar om djurens rätt och har startat en fond som jobbar med att förhindra tjuvskytte och miljöförstöring för att bevara dessa
storslagna djur.

lördag 5 november 2011

Tuner, Monet och Twombly


Idag har 2/3 av familjen varit på Moderna museet i Stockholm och sett underbara tavlor med mycket luft, dimma, solnedgång och vemod. Utställningen är indelad i sju teman Atmosfär, Skönhet, kraft och rymd, Intet så ljuvt som melankolin, Årstiderna, Eld och vatten, Livskraften och En flytande värld.
Så är du det minsta intresserad av storslaget måleri så får du inte missa utställning. Det har tagit hela sex år att producera utställningen. Det var mycket trångt och hög ljudnivå. Vi lånade aodioguiden och lyssnade på tankar bakom verken. Mycket givande. Det är en intressant utställning med fokus på konstnärernas sena verk och deras gemensamma drag och motiv i deras uttryck.
Utställningen pågår till och med den 15 januari 2012. Missa den inte!http://www.modernamuseet.se/Stockholm/Utstallningar/2011/Turner-Monet-Twombly/