söndag 27 november 2011

Sökandet efter den perfekta lussebullen




I år ska Svenskklubben Malta ha luciafirandet på Palazzo Parisio. www.palazzoparisio.com Där kommer svenskar att bjudas på luciatåg, glögg, pepparkakor och lussebullar följt av ett julbord. Palazzo Paraiso är inte bara en välrenommerad restaurang, det är också ett mycket vackert palats med en mycket vacker trädgård som man kan ströva runt i. Trots deras skicklighet i köket ville de ha svenskar till hjälp med att baka lussebullar. Därför åkte Lotta och jag dit en eftermiddag med recept och ingredienser för att baka en provsats på plats. Eftersom vi inte hittade någon kesella på Malta så valde vi att ha ägg i degen för att lussekatterna inte skulle bli så torra.
Lussebullar/ Saffrans bröd  32 st små
Ingredienser:
200g smör
5 dl 3,5% mjölk
2 kuvert (1 g) saffran
2 ägg
1 paket torr jäst
1 kryddmått salt
1 ½ dl socker
16-17 dl vetemjöl
Russin till garnering
1 ägg till pensling
Smält smöret, häll i mjölken, värm till 40 grader
Stöt saffran med en sockerbit och tillsätt.
Knäck i 2 ägg –rör om
Blanda torrjästen med 16 dl mjölet – spara 1 dl till utbakningen.
Häll på den ljumma saffrans mjölken och rör om kraftigt.
Låt jäsa i 1-1 ½ timma.
Värm ugnen till 260 grader. Ta fram 2 plåtar med bakplåtspapper.
Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda lätt.
Dela degen i 2 delar.
Dela varje del i fyra bitar.
Dela varje bit i fyra delar och gör ett s-form.
Lägg bullarna på plåtarna ganska tätt.
Lägg russinen i vatten 15 min
Garnera med russin-Tryck ner russinen ordentligt.
Jäs i 10 minuter
Pensla noga  med uppvispat ägg.
Grädda i 8 minuter högt upp.
Låt svalna under handduk annars blir de torra.

Bullarna smakade utmärkt men den maltesiska saffranen höll inte  måttet, så så därför har en svensk kurir skickats till Sverige för att inhandla 10 påsar saffran.  Då ska de bli perfekta!!

1 kommentar: