onsdag 28 september 2011

Teckningskurs

Idag träffades fem teckningssugna kvinnor nere vid stranden i Sliema för att deltaga i Stefans kurs "Teckna med höger hjärnhalva". Vi fick testa på att rita av vår hand utan att titta på det vi ritade. Det blev många linjer på fel ställen. Det var ett bra sätt att tappa respekten för tecknandet och bara göra. Vi fick också teckna av två bilder upp och ner. Det var märkligt att bilden var så svårtolkad när den var upp och ner. Vissa detaljer förstod man inte vad det var. Och det var också ett bra sätt att tappa respekten för motivet. Vi hann med mycket och har dessutom fått läxa till nästa träff, så här ska tränas. Man kan läsa mer om kursen i bifogad länk  www.restillmalta.se

tisdag 27 september 2011

Zumba

Idag testade jag Zumba. Vi var 15 kvinnor i ett rum med airkondition och en spegelklädd vägg.  Vi dansade i 60 minuter med glödande danssteg till pulserande latinska rytmer av salsa,samba, merengue med mera. Det är lite höftrullande men i övrigt ganska likt ett aerobic pass. Det är svårt att hänga med på alla rörelser, så man hinner inte tänka på hur trött man blir. Två kvällar i veckan kan man gå på zumba på Maritim Antonine  hotell i Melliaha centrum.

måndag 26 september 2011

Tinker, tailer, soldier,spy

Igår kväll var jag och tittade på Tomas Alfredssons film som jag varit nyfiken på sen den visades på Venedigs filmfestival. Filmen var otextad engelska och detta var en historia som krävde att man förstod allt som sades så jag missade nog en hel del. Tur att min älskling hade läst boken och kunde sufflera handlingen för mig. Det var ett finstämt foto, fina lugna tagningar, bra skådespeleri och bra musik. Jag skulle gärna se om filmen med svensk text. Spionhistorier är ingen genger som jag läst tidigare och det beror  på att mitt intresse för den sortens historier är litet. Men vem vet kanske jag läser Mullvaden som den heter på svenska av John Le Carré. Många säger att det är en av hans bästa av de 23 spionhistorier han skrivit. Åtta av dem har filmatiserats. The Constant Gardener 2005, regi Fernando Meirelles var den som kom innan Alfredssons Tinker, tailer, soldier,spy.

torsdag 22 september 2011

Min kamp av K O Knausgård



Jag var mycket tveksam till att läsa denna bok. Hur kan en för den stora publiken okänd författare ge sig i kast med att skriva sin självbiografi i 6 delar och våga tro att någon vill läsa den. Men tack vare att den blev så omskriven och hyllad så kunde jag inte låta bli att läsa den. Och bara efter 20 sidor så är man fångad av hans språk och hans sätt att beskriva livets små tarvligheter in i minsta detalj.Visserligen handlar första delen om stora saker också, den fokuserar på hans relationen till sin pappa. Boken handlar till stor del om uppväxten med pappan, som han aldrig kommer nära, aldrig blir riktigt klok på, och om pappans död och bestyren med begravningen och städandet av pappans hus.
Och de som hyllar Min kamp har alldeles rätt. Jag ser fram emot del två och tänker att det är inte omöjligt att jag läser alla sex delarna.

onsdag 21 september 2011

Den stygga flickans rackartyg

Hög tid att läsa något av 2010 års Nobelpristagare Mario Vargas Llosa. I somras stegade jag iväg till Årjängs bibliotek och lånade  "Den stygga flickans rackartyg" som ljudbok. Det var svårt att sluta lyssna på boken. Den handlar och en kärlekshistoria mellan Ricardo och "den stygga flickan" Lily. Ricardo gör vad som helst för att få vistas i Lilys närhet och Lily vill mer och gifter sig med mer betydelsefulla män. Men deras vägar korsas när Lily behöver honom och hon är övergiven och ensam igen. Det är en mäktig bok som handlar om makt, våld, kärleken och vänskap. Eftersom boken fick full pott så ligger nu nästa bok av Vargas Llosa och väntar på att bli läst.

onsdag 14 september 2011

Kantareller



Visst är det mycket roligare att gå i skogen om det finns gott om svamp! Jag brukar hålla mig till de säkra sorterna som kantarell, trattkantarell, taggsvamp och Karl Johansvamp. Kommer jag hem med andra sorter brukar jag ändå kassera dem när det är dags att rensa.  Jag har börjat spara alla bra svampställen på min gps. Då kommer jag ihåg platser till nästa år. Gpsen är också bra att ha med så man inte går vilse.

tisdag 13 september 2011

Golf


Golf är ett roligt sätt att röra sig på. Man går i rask takt ca en mil tillsammans med vänner. Ibland är det roligt att utmana varandra i en tävling, men ofta spelar man bara mot sig själv. Att spela golf när det är trettio grader varmt kräver mycket vätska och solskyddsfaktor och solglasögon och keps. Jag är noga med att dricka under hela rundan. Det måste man för att orka koncentrera sig. Efter golfrundan är det ljuvligt med en kopp kaffe.

måndag 12 september 2011

En sannolik historia av K Alvtegen



Karin Alvtegen har lämnat deckargenren och skrivit en historia om två lite trasiga människor som lär känna varandra av en slump på ett pensionat i Norrland. Kvinnan är nyskild, bitter och pensionatägare och till hennes pensionat kommer en man som henne ovetande en multimiljonär som är ensam och söker efter meningen med livet. Han får jobb på hennes pensionat och de hjälper varandra på olika sätt. Mötet mellan människorna och den dialog som uppstår är intressant och läsvärd. Människors öden är alltid spännande att ta del av. Hur de förhåller sig till varandra, vad de säger och inte säger och det de så förtvivlat försöker låta bli att visa. Det är också skönt att det inte är något mord med i historien - den är spännande ändå. Läs den!

onsdag 7 september 2011

Stockholm


Hämtmaten från denna restaurang på Södermalm var klart godkänd. Tyckte det var en härlig blandning av språk i restaurangens namn "New lilla India".

tisdag 6 september 2011

Venedig filmfestival

Vad roligt att Tomas Alfredson's "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" eller "Mullvaden" som den heter på svenska, fick ett så varmt mottagande i Venedig.  Filmen bygger på en John Le Carrés roman med samma namn. Filmen handlar om det kalla kriget och om misstankarna om att det finns en contraspion inom den engelska spionorganisationen MI6 och jakten på att finna den. Synd bara att den inte kommer att ha premiär i Sverige förrän på juldagen! Men det är något att se fram emot när snön ligger i drivor och det är varmt och gott att sitta i biomörkret.Håller tummarna att han vinner något pris.

måndag 5 september 2011

Lingontider

Nu är lingonen mogna i Värmland. Jag brukar frysa in dem. Tar sedan fram så många jag behöver och rör försiktigt i ytterst lite socker. Jättegott till älgsteken!

söndag 4 september 2011

Sorgesång för Easterly av P Gappah


Denna novellsamling är en beskrivning av ett sargat Zimbabwe. Med humor och kärlek skildras olika människors öden . När man har lästa alla novellerna har en bild av Zimbabwe vuxit fram som visar folkets styrka och överlevnadsförmåga, trots en fruktansvärd diktator. Jag har inte läst så många novellsamlingar men denna boks berättargrepp påminner om filmens shortcuts och dagens Zimbabwe beskrivs på ett  väldigt illustrativt sätt ur många vinklar. Petina Gappah är född i Zimbabwe. Hon har bott i Geneve där hon arbetade som advokat, men sen 2010 bor hon i Zimbabwe igen. Hon är 40 år.  

lördag 3 september 2011

Den inbyggda bokhyllan



Sommarens projekt är äntligen klart. Den inbyggda bokhyllan! Alla böcker som stått i papperskassar är äntligen på plats och det är så njutbart att hitta sina böcker igen. Det har varit många besök på byggvaruhuset för att hitta rätt list och rätt färg.