tisdag 28 februari 2012

Mäster av A Coelho Ahndoril


August Palms liv beskrivs i denna berättelse som fullbordar Alexandra Coelho Ahndorils trilogi om vetenskap, religion och politik. De två tidigare böckerna handlar om Tyko Brahe (Stjärneborg) samt om heliga Birgitta (Birgitta och Katarina) .
Boken Mäster handlar om August Palms liv från 10 års ålder till hans stora tal i Lill Jansskogen i Stockholm år 1881, där Sveriges socialistiska arbetarrörelse för första gången formerar sig.
Vägen dit var fylld av elände och fattigdom.  Han får som 10 år gammal pojke börja som skräddarlärling hos en elak skräddare som inte släppte honom fri förrän han var 14 år. Då reser han till Tyskland i jakt på gesälljobb och kommer i kontakt med socialistiska tankegångar och träffar sin fru Johanna och de gifter sig och får många barn. Han utvisas ur Tyskland pga. sitt agiterande och startar ett eget skrädderi i Danmark. Där bli han misshandlad för sina idéer och familjen lever otryggt. De återvänder till Sverige.
Coelho Ahndoril förnyar en klassisk genre, hjälteromanen som förevigar historiens genier och banbrytare.  Det är problematiskt när man blandar fakta med fiktion och läsaren vet inte efter att ha läst boken om det är en sann skildring eller bara en fiktion. Alexandra Coehelo Ahndoril skriver med ett vackert språk som man lätt fångas av. Boken är helt klart läsvärd och rolig att diskutera med andra som läst den.   

söndag 12 februari 2012

Workout och Whitney Houston


Nu har jag hittat en rolig daglig träningsform. Det är en gratis app som heter daglig helkropps workout  dailyworkoutapps.com som man kan hämta till sin smartphone. Man kan välja på 10,15,20, 25 eller 30 min träning. Detta tar så kort tid och är roligt så det finns en chans att det blir av. Roligt att se om man blir starkare och orkar längre och längre tid. Musik saknas så det får man ha på på annat sätt. Man behöver bara något att ligga på och hantlar. Har man inga hantlar så kan man ta 11/2 l plastflaskor med midja och fylla med vatten.

Eftersom Whitney Houston avled i natt så går mina tankar till henne. Hon hade en stor röst, synd att droger skulle fördärva henne. Här är ett underbart klipp med henne från filmen Bodyguard

fredag 10 februari 2012

LCHF i tiden


 Vi lever i en tid där allt fler blir överviktiga. I Europa ligger Malta i topp med hela 69% av befolkningen som är överviktig. De ligger lite under USA där 74% av befolkningen är överviktig. I Sverige är hälften av befolkningen överviktig och var tionde fet. Och fler och fler blir fetare. Detta beror naturligtvis på det ökade välståndet - mer mat och ett stillasittande och bekvämt liv.
Är det även den vita matens fel att vi blir fetare? Dvs socker och vitt mjöl. Eller är det alla lightprodukter som gjort att vi blivit fetare?
LCHF hävdar att vår fettfobi har fått oss att bli feta. Vi äter oss aldrig mätta utan är ständigt sugna och då är det lätt att äta skräpmat.
Värt att testa tycker jag. Så nu ska här ätas fett i rimliga doser, fisk, skaldjur och kyckling, ägg och ovanjordväxta grönsaker. Max 20 g kolhydrater per dag. Så nu blir det omelett till frukost en tid framövöver.
Mer läsning på kostdoktorn.se/lchf

torsdag 9 februari 2012

Vårsalongen på Liljevalchs

 Underbart att få möjlighet att se Vårsalongen igen. Första Vårsalongen öppnades 1921 och för mig var det nog 5-6 år sedan sist. Juryn har gjort ett jättebra jobb för utställningen är mycket varierad och rolig att titta på. Det är genomgående hög kvalitet på verken. Juryn sa att de var förvånande över att 40% av de inlämnade verken var broderi. Ja, hur kommer det sig undrar jag med? Har vi fått  behov av att  arbeta långsamt och meditativt?
Jag gillade många verk. Många fina videor bl.a damen som gör ett streck, den perfekta läraren från klass 9A, tjejen som sminkas. Av broderierna blev jag imponerad av de stora träsnitten tryckta på tyg och ihopbroderade. Där fanns så många fina målningar t.ex ett porträtt av Kronprinsessan Viktoria, målningarna från Nationalmuseets publik och Förbannade vinter. Tre foton av en kvinna som blir omfamnad bakifrån var vackra. Och kaninen i stora duploklossar var häftig.
Gå och se den om du har möjlighet- fram till 25 mars har du chansen.

onsdag 25 januari 2012

Flugornas herre av W Golding



Jag ville läsa Flugornas herre för att se om det fanns beröringspunkter mellan boken och filmen Play. Ja, likheter finns. Båda handlar om unga pojkar som på olika sätt vill utöva sin makt över andra barn genom hot och våld eller hot om våld. Fruktan är viktiga ingredienser i bägge dramerna.

Flugornas herre är en av den moderna världslitteraturens främsta och mest lästa romaner. Nobelpristagaren (1983) William Golding har i detta pojkäventyr skapat ett drama över den mänskliga civilisationens utveckling. Men han hade svårigheter med att få boken utgiven. Ett bokförlag refuserade boken med kommentaren "Absurd och ointressant fantasi...Trist och dålig. Meningslös". Boken hamnade i refuseringshögen. Men ödet ville annorlunda. En ung nyanställd förläggare tog boken från högen och läste den och lyckades övertala en äldre förläggare om bokens kvalitéer. Han bad Golding göra några ändringar och även ändra titeln. Golding gav boken namnet " Lord of the flies" och 1954 gavs boken ut.

Boken handlar om en grupp pojkar mellan sex och tolv år som efter ett flyghaveri kastas iland på en liten ö i Söderhavet. De stiftar lagar, fördelar sysslorna och väljer anförare. Deras tillvaro kan bli paradisisk med rik tillgång på god mat, sol och fullständig frihet från de vuxnas tvång. Men snart tar leken en annan vändning: skräcken kryper över pojkarna, rivaliteten växer mellan ledarna. Det som kunde varit ett spännande sommarlovsäventyr blir en furiös hetsjakt där fruktan och grymhet härskar.

söndag 8 januari 2012

Play av Ruben Östlund



Nu har jag äntligen sett den omtalade filmen Play av Ruben Östlund. Filmen har sedan den visades i Cannes skapat debatt i framförallt stockholmstidningar. Man har skrivit att filmen är rasistisk eftersom det är 5 svarta killar som är the bad boys.

Jag tycker att det är en oerhört viktig film, att den visar dagens samhälle på ett trovärdigt sätt. Jag uppfattar att filmen först och främst beskriver den hemska verklighet som barn stora delar av sin barndom lever i. Med hot om våld och faktiskt våld från andra barn. Och barnens resignation för vuxenvärldens ovilja / oförmåga att se och ingripa. Beppe Wolgers text om att "Barn är ett folk och de bor i ett främmande land ..." är verkligen sann. Dagens barn framlever sin barndom i särskilda reservat, med mycket begränsade vuxenkontakter och erfarenhet av sina föräldrarnas vardagsliv. Som ju till största delen levs utanför hemmet. För hur många barn hänger på mammas och pappas arbetsplats för att förstå och hjälpa till med vad de håller på med hela dagarna?

Vuxna har blivit rädda föra att lägga sig i när de ser oegentligheter på stan mellan barn. Dels finns en rädsla för att de ska bli utsatta för våld av barnen men också att andra vuxna ska säga till att man inte ska ge sig på yngre. Det visades i en scen mot slutet när en pappa skällde ut en av killarna och genast kom det en kvinna och lade sig i och tog barnet i försvar. Han var ju i dubbelt underläge, både barn och invandrare.

Grattis till sju Guldbagge nomineringar för Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga huvudroll, (KevinVaz, ledaren i rånargänget), Bästa foto, Bästa manuskript, Bästa klippning och Bästa kostym.
Den 23 januari 2012 hålls Guldbaggegalan.


Senare tillägg:
Grattis!
Filmen fick guldbagge för Bästa regi, Bästa foto och Bästa kostym