tisdag 28 februari 2012

Mäster av A Coelho Ahndoril


August Palms liv beskrivs i denna berättelse som fullbordar Alexandra Coelho Ahndorils trilogi om vetenskap, religion och politik. De två tidigare böckerna handlar om Tyko Brahe (Stjärneborg) samt om heliga Birgitta (Birgitta och Katarina) .
Boken Mäster handlar om August Palms liv från 10 års ålder till hans stora tal i Lill Jansskogen i Stockholm år 1881, där Sveriges socialistiska arbetarrörelse för första gången formerar sig.
Vägen dit var fylld av elände och fattigdom.  Han får som 10 år gammal pojke börja som skräddarlärling hos en elak skräddare som inte släppte honom fri förrän han var 14 år. Då reser han till Tyskland i jakt på gesälljobb och kommer i kontakt med socialistiska tankegångar och träffar sin fru Johanna och de gifter sig och får många barn. Han utvisas ur Tyskland pga. sitt agiterande och startar ett eget skrädderi i Danmark. Där bli han misshandlad för sina idéer och familjen lever otryggt. De återvänder till Sverige.
Coelho Ahndoril förnyar en klassisk genre, hjälteromanen som förevigar historiens genier och banbrytare.  Det är problematiskt när man blandar fakta med fiktion och läsaren vet inte efter att ha läst boken om det är en sann skildring eller bara en fiktion. Alexandra Coehelo Ahndoril skriver med ett vackert språk som man lätt fångas av. Boken är helt klart läsvärd och rolig att diskutera med andra som läst den.   

söndag 12 februari 2012

Workout och Whitney Houston


Nu har jag hittat en rolig daglig träningsform. Det är en gratis app som heter daglig helkropps workout  dailyworkoutapps.com som man kan hämta till sin smartphone. Man kan välja på 10,15,20, 25 eller 30 min träning. Detta tar så kort tid och är roligt så det finns en chans att det blir av. Roligt att se om man blir starkare och orkar längre och längre tid. Musik saknas så det får man ha på på annat sätt. Man behöver bara något att ligga på och hantlar. Har man inga hantlar så kan man ta 11/2 l plastflaskor med midja och fylla med vatten.

Eftersom Whitney Houston avled i natt så går mina tankar till henne. Hon hade en stor röst, synd att droger skulle fördärva henne. Här är ett underbart klipp med henne från filmen Bodyguard

fredag 10 februari 2012

LCHF i tiden


 Vi lever i en tid där allt fler blir överviktiga. I Europa ligger Malta i topp med hela 69% av befolkningen som är överviktig. De ligger lite under USA där 74% av befolkningen är överviktig. I Sverige är hälften av befolkningen överviktig och var tionde fet. Och fler och fler blir fetare. Detta beror naturligtvis på det ökade välståndet - mer mat och ett stillasittande och bekvämt liv.
Är det även den vita matens fel att vi blir fetare? Dvs socker och vitt mjöl. Eller är det alla lightprodukter som gjort att vi blivit fetare?
LCHF hävdar att vår fettfobi har fått oss att bli feta. Vi äter oss aldrig mätta utan är ständigt sugna och då är det lätt att äta skräpmat.
Värt att testa tycker jag. Så nu ska här ätas fett i rimliga doser, fisk, skaldjur och kyckling, ägg och ovanjordväxta grönsaker. Max 20 g kolhydrater per dag. Så nu blir det omelett till frukost en tid framövöver.
Mer läsning på kostdoktorn.se/lchf

torsdag 9 februari 2012

Vårsalongen på Liljevalchs

 Underbart att få möjlighet att se Vårsalongen igen. Första Vårsalongen öppnades 1921 och för mig var det nog 5-6 år sedan sist. Juryn har gjort ett jättebra jobb för utställningen är mycket varierad och rolig att titta på. Det är genomgående hög kvalitet på verken. Juryn sa att de var förvånande över att 40% av de inlämnade verken var broderi. Ja, hur kommer det sig undrar jag med? Har vi fått  behov av att  arbeta långsamt och meditativt?
Jag gillade många verk. Många fina videor bl.a damen som gör ett streck, den perfekta läraren från klass 9A, tjejen som sminkas. Av broderierna blev jag imponerad av de stora träsnitten tryckta på tyg och ihopbroderade. Där fanns så många fina målningar t.ex ett porträtt av Kronprinsessan Viktoria, målningarna från Nationalmuseets publik och Förbannade vinter. Tre foton av en kvinna som blir omfamnad bakifrån var vackra. Och kaninen i stora duploklossar var häftig.
Gå och se den om du har möjlighet- fram till 25 mars har du chansen.